Gurkmeja – som mat och medicin!

Gurkmeja är den där klara oranga kryddan som ger curry dess starka färg. Den liksom lyser härligt och aptitligt. Utöver att den är vanlig i indisk matlagning är den också en riktig nyttokrydda, en ”superfood” helt enkelt. Det är det verksamma ämnet curcumin som är det nyttiga. Professor Emeritus Stig Bengmark beskriver att gurkmeja har 10 gånger starkare antioxidanter än vitaminer och bär på riktiga hälsoegenskaper:

”Gurkmejan består till fem procent av färgämnet curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer. Curcumin hämmar också cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas” , berättar han för Aftonbladet.

Många av våra vanligaste kroniska sjukdomar såsom atoskleros (som leder till hjärt-kärlsjukdom), alzheimer och sjukdomar i lever, bukspottskörtel och lungor har sin grund i inflammatoriska åkommor. Resultat från djurförsök tyder på att gurkmeja kan skydda mot dessa sjukdomar. Gurkmeja har också visat sig ha anticancerogena effekter (se källor nedan) Kliniska studier på människor har visat få sidoeffekter, visst illamående har förekommit. Några studier med riktigt höga doser om 2-12 g per dag, kan urholka järn i kroppen hos personer som har för lite järn redan innan. Viss försiktighet bör alltså iakttagas och man fastslår att fler studier behövs.

Vi brukar ta 1 msk gurkmeja i vår morgonshake/smoothie. Detta tillsammans med proteinpulver, bär, chlorella, några droppar Pau D´Arco och lite fet yoghurt. Häll sedan på vatten och kör med stavmixer. Det finns många varianter på drinkar och smoothies. Experimentera fram din egen blandning och häll i en tsk eller en msk gurkmeja så får du förmodligen ytterligare lite supernäring och med den förhoppningsvis lite extra superenergi!

Källor:
• Aftonbladet hälsa 2006-01-30
• Aggarwal BB, Shishodia S. Suppression of the nuclear factor-kappaB activation pathway by spice-derived phytochemicals: reasoning for seasoning. Ann N Y Acad Sci. 2004 Dec;1030:434-41. PMID 15659827.
• Ravindran, J.; Prasad, S.; Aggarwal, B. (Jul 2009). “Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively?”. The AAPS journal 11 (3): 495. doi:10.1208/s12248-009-9128-x. PMID 19590964.

M. Pestel

Taggar: , ,

Skriv en kommentar