Så här gör du din egen tvål!

När höstregn och mulna himlar börjar komma märker vi att många av våra kunder blir sugna på att pyssla. Exempelvis göra tvålar av glycerintvålmassa – det är riktigt enkelt och roligt! En pappa ringde i förra veckan och undrade hur mycket tvålmassa som behövs till 40 tvålar till en fiskdamm på dotterns skola. Rolig idé, tycker jag; först göra tvålar tillsammans och sedan ha med dem i fiskdamm på höstfesten!  Till 40 små tvålar behövs 2kg tvålmassa – då blir de riktigt små, ca 50 g per tvål, ungefär hälften av en vanligt handtvål. För lite större tvålar räkna således med omkring ett hekto per tvål.

Formar
Det går att använda allt möjligt som tvålform – gamla mjölkförpackningar eller crème fraiche-burkar. Man kan också göra tvålen i en långpanna och sedan ta ut tvålar med pepparkaksformar. Tänk bara på att om du använder en form av papp behöver du ta sönder den för att få ut tvålen.

Tvålfärg & doft
Eteriska oljor av olika slag är perfekta att doftsätta tvålarna med – det behövs inte så många droppar för att ge fin doft, och sedan tvålfärg om du vill ha färgade tvålar. Ofta associerar vi en färg med en sorts doft – t ex gula och gröna toner för citrusdofter, blå och lila för lavendel. Men här finns såklart inga regler – blanda och låt fantasin flöda, och tillsätt lite torkade rosenblommor i din tvål eller gjut in en plastleksak, så får du peelingeffekt eller extra rolig lek!

Att göra tvål
Smält tvålmassan över vattenbad eller i mikron, låt den flytande massan svalna till ca 45 grader innan du har i doft för att inte doften ska förflyktigas, tillsätt färg och häll i formen – stelnar snabbt i kylen men det går lika bra i rumstemperatur. Om det blir fel – smält massan och börja om!

Här hittar du allt du behöver för att göra tvål: skapa tvål och våra härliga eteriska oljor: oljor till tvålar

Lycka till med pysslet!

A. Thor

Taggar: , ,

Skriv en kommentar