Kosttillskott – ett komplement till ren och naturlig mat!

Har inte DN några vettigare nyheter att skriva om? I gårdagens DN skriver Anna Bratt om en så kallad “Ny stor studie” där man påstår att intag att kosttillskott kan förkorta livslängden. En finsk forskare har tillsammans med amerikanska kollegor följt kvinnor i 15 år, och de har regelbundet fått uppge vilka vitamin- och mineraltillskott de tar. Man påstår att tillskott av exempelvis magnesium och vitamin B6 skulle kunna orsaka för tidig död.

Frågor dyker upp när jag läser detta – var kvinnorna sjuka eller friska innan de började med kosttillskott? Rökte de? Hade de uttalade näringsbrister eller åt det lite tillskott hipp som happ? Ingen information ges i artikeln, och påståendet att näringstillskott skulle kunna orsaka en för tidig död blir därmed lika snurrigt som att påstå att vi lever längre av rödvin eller att risken att dö i trafiken minskar om vi bär en röd hatt.

Vi människor är mer komplexa än såhär, så otroligt många faktorer är med och påverkar hur vi mår och vår livslängd. Problemet är inte intagen av kosttillskott, utan att den här typen av forskning ställer frågor på fel sätt. I artikeln uttalar sig en professor vid Karolinska Institutet och påstår följande: -Den som är frisk och äter en bra kost behöver inte äta extra vitaminer. Kosttillskott i stora mängder kan skapa en obalans i kroppen. Pillren är till för dem som inte kan äta en fullvärdig kost.

Tänk om det var så enkelt! I den bästa av världar är jorden sprängfylld av näringsämnen och den mat som odlas där blir därmed mycket näringsrik. I den bästa av världar föds djur upp på ett hållbart sätt, äter näringsrikt foder och slipper antibiotika, så att vi får i oss god näring när vi äter kött. Tyvärr ser inte vår värld ut så; jordarna har utarmats på näring och maten är därmed inte alls så näringsrik som för 50 år sedan, den moderna matproduktionens baksida.

Så vad göra då för att inte drabbas av näringsbrister eller för att få tillbaka energi när man levt många år med näringsfattig kost? Äta bra, ekologisk och ren, dvs inte raffinerad mat, och ta kosttillskott – som just tillskott, komplement – till denna mat, för att garantera att kroppen får all näring man behöver.

Nej, vi förespråkar inte alls att man ska äta stora doser kosttillskott hur som helst. Lider man att svåra näringsbrister ska man testa först och se vad det är brist på – och ta tillskott därefter. Och för den som vill ta tillskott generellt – ta alltid “lite av allt” – dvs en multivitamin av god kvalitet utan en massa konstiga tillsatsämnen, inte enskilda kosttillskott under lång tid. Det är bara att använda sunt förnuft – för mycket rödvin ger inte bra hälsa, trots resveratrol och antioxidanter. Inte en massa järntillskott heller.

Läs artikeln och använd ditt sunda förnuft när du intar tillskott – är du osäker, prata med någon med kunskap om näringstillskott!
“Vitaminer kan öka dödsrisk”

Taggar: , , ,

Skriv en kommentar