Rawfoodkväll hos VitaVera – både gott och lärorikt!

imagesIgår hade vi kvällsöppet i vår butik med tema Rawfood och Kerstin Åkesson som är rawfoodkock gästade oss. Hon bjöd på grön juice, Quinoasallad och kokosbollar och vi andra smörjde kråset med hennes nyttigheter.
Rawfood är mat som inte hettats upp över 42 grader. Det är lite mer än vår kroppstemperatur, och Kerstin poängterade att RawFood inte alls behöver vara detsamma som kall mat. Ljummen är den fortfarande raw; det råa ligger mycket i hur råvarorna är framtagna och som namnet antyder är råvarorna varken upphettade eller processade på något sätt. Optimalt med näring och enzymer finns kvar i maten, vilket ger ett bättre näringsupptag.

Men detta att maten inte ska vara kall är viktigt – särskilt under de kalla månaderna i vårt klimat. För mycket kall mat gör att kroppens energi får användas till att värma upp den mat som kommer ner i kroppen, och klarar inte magen det tillräckligt effektivt blir följden uppblåst mage och andra matsmältningsproblem. I kinesisk medicin talar man ofta om att undvika kall mat, och även inom ayurveda där man till exempel kan få rådet att dricka ljummet istället för kallt vatten, för magens skull.

Nu är det vår och den varma tiden står för dörren, så om du är nyfiken på att börja äta mer rawfood är detta en bra tid att sätta igång. Kerstin Åkesson talar ofta om att “lägga till” – så även under gårdagskvällen. Lägg till mer rå mat, och upplev effekten; kanske känner du direkt att du mår bra av det, får mer energi och en mage som fungerar bättre. Då är det lätt att ta nästa steg, och nästa, och snart äter du mer rawfood än traditionell mat! Det blir också en naturlig övergång och kroppen får vänja sig successivt vid den nya mängden rå mat.

Kerstin Åkesson är rawfoodkock, konstnär och bildtolkare

Kerstin Åkesson är rawfoodkock, konstnär och bildtolkare

-Varför började du med rawfood? frågade en av våra gästande kunder
– Det har varit en lång resa, berättar Kerstin. Jag hade problem med värk i kroppen redan i 20-årsåldern, jag tränade mycket vid den tiden. Jag började med att ta bort kött och mjölkprodukter ur kosten och fick snart lindring från värken. Långt senare, i samband med en vistelse på Hawaii upptäckte jag rawfood, men det var när min son föddes som intresset fördjupades och jag har levt mer och mer med rawfood under de senaste sju åren. Jag kände att jag fick mer energi ju mer sådan mat jag åt, och följde den känslan.

Snart kommer Kerstins recept här på bloggen. Kokosbollarna med bland annat kokosflingor och rå kakao slukade vi direkt!

Taggar: , ,

Skriv en kommentar