Sheasmör – dunderkuren för torr hy

I Afrika och Japan används sheasmör ungefär som vi använder smör – i maten. Att den även har bra effekt på torr hud och hår samt ger visst skydd för solen har man vetat på dessa kontinenter i tusentals år. Alltfler här i Sverige upptäcker nu smörets positiva effekter. Sheasmöret utvinns ur den afrikanska sheanöten. Det sker genom kallpressning, varmpresnning, extrahering eller raffinering. De produkter vi hittills sett här i Sverige är behandlade med någon av de tre senare metoderna, detta för att få bort för stark doft och göra smöret praktiskt att blanda med andra ingredienser till hudvårdsprodukter. Vi kommer dock säkert att få se kallpressat shea även här i Sverige och hos VitaVera inom kort – många kunder frågar efter det.

Varför är shea så bra?
Sheasmöret är väldigt fett och det tar lång tid för det att gå in i huden. Det gör att det blir ett gott skydd för huden mot kyla och fukt. Men även de med mildare eksem eller så torr hud att den flagar och kliar upplever hur besvären försvinner när de smörjer på shea. Möjligen kan den som har fet hy få problem om det feta fettet täpper till porerna. Den nötallergiske ska givetvis också vara försiktig och prova på en liten hudyta först.

I vilka produkter finns sheasmör?
I många krämer för bebisar och barn inom naturkosmetiken ingår sheasmör som en självklar ingrediens. Men även i fetare ansiktskrämer för vuxna, vilket passar perfekt under vinterhalvåret. Renast att använda är givetvis ekologiskt sheasmör utan tillsatser.

Och för den pyssliga

Det är enkelt att värma sheasmör i vattenbad med till exempel oliv- eller mandelolja och sedan hälla över på flaska – en bra och näringsrik hudolja som dessutom går att äta!

INCI-namn: Butyrospermum parki (the fat obtained from the fruit)
Smälter vid kontakt på huden.

Här hittar du ekologiskt sheasmör

Taggar: , , ,

Skriv en kommentar