Trädgårdsterapi – om förändring

Man dör några gånger medan man lever, symboliskt i alla fall. Intressen, relationer, livsfaser dör ut och ersätts av något nytt. Vi är i ständig förändring och kan bara förhålla oss till det. Världen omkring oss är aldrig statisk heller. Det vi tror är beständigt är i ständig förändring, men ibland i så långsamma cykler att det inte märks. Till exempel landhöjningen efter senaste istiden. Den pågår än. De där klipporna vid havet som ser ut att vara stilla och fasta, även de rör sig alltså, om än ytterligt långsamt. Ingenting står helt enkelt still.

Jag möter ibland människor som mår dåligt av förändringar, och vill hålla kvar i det som är invant och bekant. När en relation tar slut, eller en familjemedlem dör blir förändringen dramatisk och oåterkallelig. Men det kan också handla om att våga göra slut med det där jobbet där man inte trivs, innan det äter upp en och ledan eller utbrändheten är ett faktum. Där längtan finns efter ett annat liv, men det bekanta känns så tryggt att det är omöjligt att ta språnget. Där kan ångest eller depression bli ett symtom.

Om vi för en stund låter bli att se depressionen som en sjukdom, och istället som ett symtom på att något som behöver dö bort hålls kvar, och hindrar det nya från att växa fram. Då ser vi de svåra känslorna och tankarna i ett annat ljus. Kanske en del av dig är redo för något nytt, men en annan del i dig vill hålla fast vid tryggheten, och de två inre positionerna hamnar i kamp med varandra?

När vi sitter fast kan det hjälpa att byta perspektiv för att komma loss. Ett sätt är att vistas i naturen. Livet i stan kan skapa en illusion av att allt är detsamma året om, för skiftningarna märks inte när man mest är inomhus och bara ser ett och annat träd i parker och odlingar.

Just nu ägnar jag mig åt egen trädgårdsterapi, och dessa funderingar dök upp medan jag planterade i en pallkrage och rensade i en annan. I trädgården blir jag varje dag påmind om detta ständiga flöde av förändring; inom oss och omkring oss, i miljön som omsluter oss. Ingen dag är den andra lik i odlingarna. Tomatplantorna blommar, och några dagar senare har blommorna omvandlats till frukter. Jag sår några fröer i en liten burk, och veckor senare är de små plantor med egna liv och utvecklingsprocesser.

De små timjan-fröna som jag omsorgsfullt duschade med vatten varje dag i februari växer nu utomhus och ger ljuvlig doft och smak till maten. När sommaren går mot sitt slut är det dags att skörda dem och torka för vintern. Och jag kan inte göra något för att stoppa den processen. Om jag lämnar plantorna kvar därute kommer de att frysa sönder i snön och kryddorna har vuxit förgäves. De har sin cykel av grodd, växande och död, och det är precis som det ska vara.

Roberto Assagioli som skapade psykosyntes hade en modell med en skala där “förändring” var i ena ytterkanten och “bibehållande” i den andra änden. När vi studerade psykosyntes fick vi utforska var vi befann oss på den där skalan. Just nu i livet, och som personer. I ytterkanterna, med extremt flöde av förändring, eller fast som en klippa i bibehållande av status quo? Någonstans där emellan? Lite olika beroende på? Jag återkommer då och då till den modellen, och tar ibland upp den i möte med klienter.

Hur har du det med föränding? Säger du ja och omfamnar den, eller spjärnar du emot för att hålla kvar? Eller finns den inre konflikten mellan olika behov även i dig? Finns ett driv inifrån att förändra, eller får du förhålla dig till yttre förändringar?

I trädgården har jag fått förhålla mig till sniglarna som mumsar på mina zucchini, och förändra för att inte förlora hela min skörd. Ibland har vinden tagit i så att tomatplantorna har behövt flyttas till lä. Man får samarbeta med det oundvikliga, liksom. Samtidigt finns drivet att så och så, för att få uppleva glädjen att ur ett litet frö kan det komma så mycket skönhet och godsaker.

Precis som hur en enda liten idé kan vara starten på en helt ny fas i livet. En ny flik öppnar sig, där nya möjligheter kan sippra in. Tar du dem när de kommer, eller tänker du att du ska “ta det sedan, när du har tid?”

Jag fortsätter att observera flödet av liv i trädgården, och inspireras av den. Tar ett steg närmare, och blir till en del av den. Där kan nya idéer frodas.

Taggar: , , ,

Skriv en kommentar