Våra glutenfria pannkakor – och varför de är att föredra!

Teffmjöl ljust, ekologiskt och glutenfritt, 400g BiofoodSedan en tid tillbaka äter hela familjen glutenfritt. Det började med en misstanke som visade sig stämma – 4-åringen är glutenintolerant. Han älskar pannkakor, och trots att vi gjorde dem på ekologiskt dinkelmjöl, icke homogeniserad mjölk och ekologiska ägg, klagade han alltid över lite magont efter pannkaksmåltiderna. Min misstanke ledde mig till att läsa på lite mer om gluten, vad det är och hur vi påverkas; oavsett om vi är glutenintoleranta eller lider av celiaki.
Min slutsats är denna: INGEN behöver eller mår bra av att äta gluten! Och min uppmaning till alla är: välj bort gluten i så hög grad det går, särskilt för de minsta barnen.

Varför ska man skippa gluten?
Gluten är ett klibbigt protein som finns i vete, råg och korn. Det är det som skapar glutentrådar när deg jäser, och gör att det blir fluffigt och smaskigt att äta nybakat bröd och bakverk. Men gluten skapar inflammation och sug efter mer, precis som socker triggar det vårt belöningssystem så att vi får en “skön” känsla av att äta goda bakverk. Att industribakat bröd ofta är fullpumpat med extra mycket gluten för fluffighetens skull, gör dessutom att vi får i oss på tok för mycket gluten när vi tar en macka. När jag hittade dr Perlmutters bok “Grain Brain” och sträckläste den under några dagar var saken avgjord – hela familjen ska sluta med gluten. Genast. dr Perlmutters fokus är glutens påverkan på hjärnan, och han går så långt att han kallar alzheimers för “Diabetes typ3”, vilket, precis som det låter, länkar samman gluten med kolhydrater och socker; denna kombo skapar inflammation och skadar hjärnan på en mängd olika sätt.

Vad ska man använda istället då?
Det är bara tre sädesslag som innehåller gluten – och det finns en mängd som INTE har gluten i sig alls! Dags att börja bekanta sig med dem, tänkte jag när jag tagit beslutet om glutenfritt i vår familj. Jag hittade Jyttemjöl på Coop – en alldeles utmärkt mjölblandning som funkade perfekt att ersätta dinkelmjölet med i sonens pannkakor. Det ger även gott matbröd och funkar bra att reda såser med. Jag tog in några böcker om glutenfri bakning på VitaVera, och började sluka dess innehåll. Snart hade vi rismjöl, majsmjöl, teff, quinoamjöl och sojamjöl i skafferiet. Förutom LCHF-mjölen på mandel och kokos som vi redan använt länge. Extremt skön känsla den dag när jag rensade ut varenda litet spår av glutenprodukter i skafferiet!

Min 4-åring gillar att baka, så på helgerna bakar vi matbröd ur våra nya bakböcker och han äter nu glutenfritt bröd med god aptit och gillar särskilt det som han bakat själv. Jag har fått lära om allt jag tidigare kunnat om brödbak – bort med knådning och utbakning på mjölat bakbord – glutenfritt matbröd blir bäst om man tänker “sockerkakssmet” och använder formar till limpor och större bröd.

Och häromdagen var jyttemjölet slut när jag skulle göra pannkakor. Men med skåpet fullt av glutenfria mjölsorter och tillbehör experimenterade jag och gjorde mitt eget “jyttemjöl” som funkade hur bra som helst! Så om du är redo att ta steget och prova – här är min mjölblandning som gör pankisarna minst lika goda som med vanligt vete:

Till 6 dl mjölk och 3 ägg, vaniljpulver och salt efter smak, använder jag följande blandning:
0,5 dl rismjöl
0,5 dl ljust teffmjöl
0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl kokosmjöl
1,5 msk psylliumfröskal eller fiber husk
1 msk pofiber (potatisfiber)
Allt finns i ekologisk variant förutom Sempers Pofiber.

Jag har nu en pojke hemma som förutom att hans mage nu mår toppen, även har ett jämnare humör, rejäl aptit och en ny medvetenhet om vilken skillnad det gör i kroppen beroende på vad man äter. Även jag känner, efter drygt 4 månader utan gluten, att mitt sug efter bakverk med gluten i har försvunnit och att en viss “dimma” i huvudet har lättat. Jag lägger även till Glutamin i min kost för att hjälpa tarmen att läka den inflammation som gluten orsakar, samt tar regelbundna tillskott av gurkmeja. Så om du går omkring och funderar på om du kanske inte tål gluten – nu finns det så mycket bra alternativ så pröva! Det kan definitivt inte få dig att må sämre – troligen bättre, och dessutom verkar det som att även hjärnan trivs bättre utan gluten.

Taggar: , , ,

En kommentar till “Våra glutenfria pannkakor – och varför de är att föredra!”

  1. Johanna says:

    Har du något recept på bröd dont bra?:)

Skriv en kommentar